Dari Meja Editor

Sekarang ini saudara dan saudari berada dilapang sasar Pergerakkan Pemuda UMNO Jerantut. Jangan melintas tidak tentu hala, kerana triger di hujung jari; dipetik terus meletup. Hujung laras ini tak mengenal siapa. Sekali laras menghala ke saudara/saudari bermakna giliran saudara/saudari akan tersungkur.

Jangan rapat, Pemuda sepak, terajang, sigong,tempeleng; jika jatuh terus lenyek. Sasaran kami adalah DAP, PAS dan PKR; Lim Kit Siang, Lim Guang Eng, Nik Aziz, Haji Hadi, Anwar Ibrahim dan lain-lain yang sewaktu dengannya.

SIAP SIAGA! RAPATKAN BARISAN! KEHADAPAN JALAANNN! KIRI!..... KANAN!.......KIRI!.......KANAN!......KIRI!.......KANAN! ATTENNNTIIOONNN!

Saturday, August 21, 2010

KHUTBAH JUMAAT DARI PEJABAT LIM GUAN ENG ?

Pemuda UMNO mendesak hasil siasatan terhadap khatib-khatib dimasjid yang terlibat dengan bacaan khutbah menggantikan nama KDYMM Yang DiPertuan Agung diPulau Pinang diambil tindakan keras supaya perkara itu tidak berulang lagi. Khatib-khatib itu wajar diseret kemahkamah supaya mereka tahu bahawa dinegara ini ada undang-undang dalam segala aspek.

Pemuda juga mengingatkan supaya masjid-masjid dinegeri lain supaya menyampaikan khutbah mengikut peraturan dan undang-undang bahawa teks khutbah itu disediakan oleh Majlis Agama dinegeri-negeri. Memang terdapat banyak masjid-masjid yang mana mereka menggunakan teks sendiri tetapi mereka tetap mengikut prinsip asal khutbah.

Khutbah yang tidak mengikut peraturan itu boleh menyebabkan banyak penyelewengan fikiran berlaku dan ia boleh menjadikan makmum merasa gelisah dan merasa serba salah. Memang terdapat khatib-khatib atau pegawai masjid cuba menggunakan khutbah berdasarkan sentimen politik kepartian mereka. Namun demikian kita mesti sedar bahawa fardhu jumaat adalah ketetapan ibadat yang merangkumi seluruh umat islam tidak mengira apa pegangan politik.

DAP jangan cuba-cuba campur tangan dalam urusan ibadat umat Islam kerana padahnya amat buruk. Lebih baik DAP tidak perduli langsung hal urusan islam walau pun diminta berbuat demikian oleh segelintir kaki ampu dungu kerana sebahagian besar umat Islam tahu bahawa DAP adalah parti politik yang anti agama Islam sejak DAP mula ditubuh. Jangan hipokrit terhadap orang islam disebabkan ingin menguasai politik melayu islam.

No comments: