Dari Meja Editor

Sekarang ini saudara dan saudari berada dilapang sasar Pergerakkan Pemuda UMNO Jerantut. Jangan melintas tidak tentu hala, kerana triger di hujung jari; dipetik terus meletup. Hujung laras ini tak mengenal siapa. Sekali laras menghala ke saudara/saudari bermakna giliran saudara/saudari akan tersungkur.

Jangan rapat, Pemuda sepak, terajang, sigong,tempeleng; jika jatuh terus lenyek. Sasaran kami adalah DAP, PAS dan PKR; Lim Kit Siang, Lim Guang Eng, Nik Aziz, Haji Hadi, Anwar Ibrahim dan lain-lain yang sewaktu dengannya.

SIAP SIAGA! RAPATKAN BARISAN! KEHADAPAN JALAANNN! KIRI!..... KANAN!.......KIRI!.......KANAN!......KIRI!.......KANAN! ATTENNNTIIOONNN!

Monday, October 11, 2010

PEMUDA DESAK LESEN BAS EXPRES TERBABIT DIBATAL SERTA MERTA


                                        

KEMALANGAN berpunca dari bas expres Delima yang merempuh pembahagi Lebuhraya semalam 10 Oktober 2010 di KM 223 Lebuh Raya Utara-Selatan,melibat 12 nyawa terkorban dan 40 cedera, kerosakan harta awam, sebuah van dan dua kereta persendirian serta menggangu kelancaran lebuhraya wajar diambil tindakan tegas oleh pihak berkuasa tanpa terlalu banyak terikat dengan siasatan demi siasatan.


Rakyat sudah bosan dengan siasatan yang akhirnya tidak ada apa-apa tindakan wajar dan kemalangan bas express terus berlaku seolah-olah tidak ada kesan kuat kuasa dan peraturan yang yang dilaksanakan.


Kemalangan demi kemalangan yang terus berlaku tidak menjadi kesedaran kepada kakitangan syarikat-syarikat pengangkutan bas expres.


Sektor pengangkutan Awam atas nama bas expres telah menghilangkan kepercayaan rakyat bahawa bahawa kenderaan itu menjamin penumpang selamat kemana-mana destinasi dinegara ini.


Syarikat-syarikat pengangkutan harus bertanggung jawab sepenuhnya atas kecuaian mereka melantik para pekerja yang melibatkan keselamatan nyawa penumpang dan pihak lain yang tidak bersalah menanggung beban tidak tentu fasal,


MAKA: PEMUDA UMNO MENDESAK KERAJAAN SUPAYA TANPA PILIH KASIH MEMBATALKAN LESEN PENGANGKUTAN BAS EXPRES DELIMA SERTA MERTA SEBAGAI PENGAJARAN KEPADA SYARIKAT-SYARIKAT BAS LAIN DINEGARA INI SUPAYA BERTANGGUNG JAWAB SEPENUHNYA KEPADA JIWA DAN NYAWA PENUMPANG.


Mereka boleh merayu tetapi pemuda berpendapat tidak perlu dipertimbangkan lagi sebab ini bukan peringatan pertama, kedua atau ketiga, malah ia berulangkali sejak mulanya ada pengangkutan bas expres dan setiap kali berlaku kemalangan ngeri.
Setiap kali ada kemalangan melibatkan bas expres rakyat rasa sejuk tengkuk, terasa-rasa akan ada panggilan memberi tahu ada kaum keluarga atau sanak saudara atau kenalan rapat terlibat sama. Rasa tidak selamat dipengangkutan awam ini mesti dilenyapkan segera. Begitulah hodohnya imej pengangkutan awam diMalaysia.
Rakyat menunggu pengumuman dalam masa terdekat.

3 comments:

chenerong ular said...

Itu lah kita,selepas berlakunya sesatu kemalangan atau apa2 lah yang mengemparkan,maka riuh lah kita,berteriak,memekik saolah olah kita lah sang juara,mengambil berat,mengambil tahu konon nya,itu tak betul? ini tak betul?,tak payah siasat,ambik tindakan terus dan bermacam lagi buah fikiran yang di berikan,Kenapa selalu nya cadangan untuk membetulkan keadaan di buat selepas berlakunya berulang ulang?.sekarang mau di salahkan pada siapa?.PENGUAT KUASA UNDANG2 ATAU PEMBEKAL PERKHIMATAN. PENGUAT KUASA UNDANG UNDANG ITU SIAPA ?, dan PEMBEKAL PERKHIMATAN ITU SIAPA PUNYA ?, Fikir fikir kan lah...WASALLAM

Anonymous said...

bETUL cHENERONG uLAR, LIBAS TERUS APA SIASAT LAGI DAH TAU TERBABAS SEBAB LAJU. diA ORANG INGAT BAS MACAM TARZAN KE? pERGGIH......

Anonymous said...

lEMBAGA pELESENAN BAGI TUNJUK SEBAB 36 JAM SUDAH LEPAS ITU TARIK SAJA SELSEN ITU. jANGAN JADI BACOL. aDA RASUAH KE? TAKUT SANGAT NAK BERTINDAK TEGAS !.